• Dobrodošli

  Dragi poštovaoci pantomime,

  Pantomima u našoj zemlji, ali i celom svetu je svedena na ”uličnu zabavu” što je i pre nekoliko hiljada godina bila. Ali od tada do danas bivala je i ”mejn strim umetnost” zahvaljujući umetnicima i edukatorima kakvi su bili Marsel Marso, od koga sam i sam učio, Etjen Dekru, Žak Kapo, Žan-Luj Baro, Lekok, Grimaldi, Grok, Arto, Grotovski. U našoj zemlji u poslednjih (…) mnogo godina pantomimu su nam donosili Dragoslav Maks Janković, Ferid Karajica, Ivan Klemenc, En Denis, načuo sam da su odlični pantomimičari bili i Petar Božović, Pepi Laković i Mihajlo Bata-Paskaljević, za koga sam takođe čuo da je radio sa Marsoom (ako neko zna činjenice neka mi javi), a pored svojih padova i uspona jedna od ključnih institucija je Međunarodni festival monodrame i pantomime u Zemunu koji je osnovan 1973.godine.

  Ovaj internet sajt ima dve osnovne namene:

  1)    Komercijalnu – da svakome kome je potrebna pantomimska predstava ili kratka pantomima u promotivne svrhe za neki korporativni događaj, olakša kontakt sa nama, Beogradskim pantomimičarima, profesionalcima koji pored pantomime mogu da im pomognu u osmišljavanju, kreiranje i produkciji čitavog događaja bez obzira na njegovu veličinu i složenost.

  2)    Obrazovnu – imamo neskromnu ambiciju da postanemo resursni centar na srpskom jeziku na internetu za sve one koje interesuje pantomima, bez obzira da li su tek čuli za nju i ne znaju šta je ili studente kojima su potrebni istorijski podaci i teorijska razmišljanja domaćih i svetskih stručnjaka, profesionalce, profesore, osobe oštećenog sluha, plesače, eksperte za neverbalnu komunikaciju, novinare…sve vas znatiželjne.

  Pantomimu ćemo posmatrati u najširem mogućem kontekstu, njeno poreklo, uticaje, prošlost i budućnost, neraskidive veze i srodnost sa neverbalnom komunikacijom, osobama oštećenog sluha, plesom, pozorištem, filmom, novim medijima…

  Pozivamo vas da nam šaljete vaše autorske tekstove, istraživanja i razmišljanja o pantomimi i srodnim temama. Posebno nas interesuju istorijske informacije o pantomimi i ljudima koji su se bavili njome na našim prostorima, a da se o tome u javnosti nije znalo.

  Ukoliko ih objavimo ti tekstovi će biti potpisani, mogu imati i prateći link, ali bez obzira na veličinu moraju biti u ”Javnom domenu”, dakle potpuno slobodni za objavljivanje u skladu sa Creative Commons (http://creativecommons.org/ i http://wiki.creativecommons.org/Serbia).

  Posebno vas pozivamo da redovno posećujete naš BESPLATNI BIOSKOP u kojem ćete pronaći najrazličitije filmove i televizijske emisije, cele, inserte i zaboravljene nemontirane ostatke. Pre svih će nas zanimati period nemog filma jer se direktno oslanja na pantomimu i neverbalnu ekspresiju i filmske legende kao što su Čarli Čaplin, Baster Kiton, Laurel i Hardi odnosno Stanlio i Olio, Braća Marks…

  Ovaj segment je realizovan zahvaljujući projektu Internet Arhive (www.archive.org) i požrtvovanim ljudima iz celog sveta koji su materijale telekinirali, obradili i pripremili za internet.

  Dobrodošli na naš sajt i vratite se opet!

  Doc. Marko Stojanović

  Objavljeno 30.01.2012 u Novosti