• Добродошли

  Драги поштоваоци пантомиме,

  Пантомима у нашој земљи, али и целом свету је сведена на ”уличну забаву” што је и пре неколико хиљада година била. Али од тада до данас бивала је и ”мејн стрим уметност” захваљујући уметницима и едукаторима какви су били Марсел Марсо, од кога сам и сам учио, Етјен Декру, Жак Капо, Жан-Луј Баро, Лекок, Грималди, Грок, Арто, Гротовски. У нашој земљи у последњих (…) много година пантомиму су нам доносили Драгослав Макс Јанковић, Ферид Карајица, Иван Клеменц, Ен Денис, начуо сам да су одлични пантомимичари били и Петар Божовић, Пепи Лаковић и Михајло Бата-Паскаљевић, за кога сам такође чуо да је радио са Марсоом (ако неко зна чињенице нека ми јави), а поред својих падова и успона једна од кључних институција је Међународни фестивал монодраме и пантомиме у Земуну који је основан 1973.године.

  Овај интернет сајт има две основне намене:

  1)    Комерцијалну – да свакоме коме је потребна пантомимска представа или кратка пантомима у промотивне сврхе за неки корпоративни догађај, олакша контакт са нама, Београдским пантомимичарима, професионалцима који поред пантомиме могу да им помогну у осмишљавању, креирање и продукцији читавог догађаја без обзира на његову величину и сложеност.

  2)    Образовну – имамо нескромну амбицију да постанемо ресурсни центар на српском језику на интернету за све оне које интересује пантомима, без обзира да ли су тек чули за њу и не знају шта је или студенте којима су потребни историјски подаци и теоријска размишљања домаћих и светских стручњака, професионалце, професоре, особе оштећеног слуха, плесаче, експерте за невербалну комуникацију, новинаре…све вас знатижељне.

  Пантомиму ћемо посматрати у најширем могућем контексту, њено порекло, утицаје, прошлост и будућност, нераскидиве везе и сродност са невербалном комуникацијом, особама оштећеног слуха, плесом, позориштем, филмом, новим медијима…

  Позивамо вас да наm шаљете ваше ауторске текстове, истраживања и размишљања o пантомими и сродним темама. Посебно нас интересују историјске информације о пантомими и људима који су се бавили њоме на нашим просторима, а да се о томе у јавности није знало.

  Уколико их објавимо ти текстови ће бити потписани, могу имати и пратећи линк, али без обзира на величину морају бити у ”Јавном домену”, дакле потпуно слободни за објављивање у складу са Creative Commons (http://creativecommons.org/ и http://wiki.creativecommons.org/Serbia).

  Посебно вас позивамо да редовно посећујете наш БЕСПЛАТНИ БИОСКОП у којем ћете пронаћи најразличитије филмове и телевизијске емисије, целе, инсерте и заборављене немонтиране остатке. Пре свих ће нас занимати период немог филма јер се директно ослања на пантомиму и невербалну експресију и филмске легенде као што су Чарли Чаплин, Бастер Китон, Лаурел и Харди односно Станлио и Олио, Браћа Маркс…

  Овај сегмент је реализован захваљујући пројекту Интернет Архиве (www.archive.org) и пожртвованим људима из целог света који су материјале телекинирали, обрадили и припремили за интернет.

  Добродошли на наш сајт и вратите се опет!

  Доц. Марко Стојановић

Оставите одговор