• Београђанин иницирао Светски дан пантомиме

  У четвртак 22.марта, на дан рођења једног од најзначајнијих пантомимичара свих времена, Марсел Марсоа прослављамо СВЕТСКИ ДАН ПАНТОМИМЕ!

  Иницијатор обележавања Свестког дана пантомиме је Марко Стојановић, наш познати глумац, пантомимичар и бивши студент Марсел Марсоа заједно са колегама из Израела Офером Блумом и Француске Жан Бернаром Лаклотом.

  Марсел Марсо

  Марсел Марсо (22.март 1923. – 22.сетембар 2007.

  Све је почело још 1998. године када је Марко Стојановић организовао мини турнеју свом „класићу“ из Израела Оферу Блуму са којим је студирао пантомиму у Међународној школи пантомиме Марсела Марсоа у Паризу почетком деведесетих. Тада су они први пут разговарали о оснивању Светске организације пантомимичара и успостављању Светског дана пантомиме.

  Протекло је још шест година до оснивања Светске организације пантомимичара која је регистрована у Београду, чиме се наша земља нашла у самом врху светске пантомимске сцене. Како њих двојица нису били довољно агилни, Жан Бернар Лаклот, француски пантомимичар написао је неколико препорука како може да се обележи Светски дан пантомиме и поново покренуо ову иницијативу с мртве тачке. Једина тачка неслагања је био датум – Жан је желео да то буде дан када је Марсел Марсо умро – 22. септембар, док су Офер и Марко предлагали да се слави дан рођења овог легендарног уметника и њиховог учитеља.

  Тројица изванредних пантомимичара са великим међународним искуством за собом лако су се договорили да се први Светски дан пантомиме обележи 22. септембра 2011, а да се од ове године слави рођендан Марсел Марсоа 22. марта и да се заједно потпишу као покретачи ове иницијативе која треба да се нађе и пред Уједињеним нацијама односно УНЕСЦО-ом како би ушла и у званичан међународни календар.

  У складу са циљевима Светске организације пантомимичара идеја је да Светски дан пантомиме окупи не само пантомимичаре, већ све оне којима је невербална комункација преокупација, уметнички израз или средство комуникације – особе оштећеног слуха, стручањаци за невербалну комуникацију, плесачи…

  Код нас се Светски дан пантомиме обележава покретањем два сајта о пантомими на адресама www.pantomima.rs и www.worldmime.org, редовним часом пантомиме који ће Бојан Мијатовић, сарадник Марка Стојановића и наш најбољи пантомимичар млађе генерације, одржати у школи за децу оштећеног слуха „Радивој Поповић“ у Земуну, али и бесплатном радионицом коју ће Бојан и Марко заједно одржати у наредних неколико дана о чему ћете бити обавештени.

  Уколико и ви желите да се прикључите овој акцији посетите сајтове Светске организације пантомимичара www.worldmime.org и Београдских пантомимичара www.pantomima.rs где ћете пронаћи препоруке како да то урадите и путем којих можете да ступите у контакт са Марком и Бојаном.

  Овим путе се захваљујемо и Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну на попдршци и сарадњи коју су Светска организација пантомимичара којом председава Марко Стојановић, озваничили и протоколом о сарадњи што ће довести до обогаћивања програма и посебно пратећих програма Фестивала.

  За све додатне информације можете се обратити Марку Стојановићу председнику Светске организације пантомимичара на president@worldmime.org или marko@pantomima.rs

Comments are closed.