var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-405734-30']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

Beograđanin inicirao Svetski dan pantomime

U četvrtak 22.marta, na dan rođenja jednog od najznačajnijih pantomimičara svih vremena, Marsel Marsoa proslavljamo SVETSKI DAN PANTOMIME!

Inicijator obeležavanja Svestkog dana pantomime je Marko Stojanović, naš poznati glumac, pantomimičar i bivši student Marsel Marsoa zajedno sa kolegama iz Izraela Oferom Blumom i Francuske Žan Bernarom Laklotom.

Marsel Marso

Marsel Marso (22.mart 1923. – 22.setembar 2007.

Sve je počelo još 1998. godine kada je Marko Stojanović organizovao mini turneju svom „klasiću“ iz Izraela Oferu Blumu sa kojim je studirao pantomimu u Međunarodnoj školi pantomime Marsela Marsoa u Parizu početkom devedesetih. Tada su oni prvi put razgovarali o osnivanju Svetske organizacije pantomimičara i uspostavljanju Svetskog dana pantomime.

Proteklo je još šest godina do osnivanja Svetske organizacije pantomimičara koja je registrovana u Beogradu, čime se naša zemlja našla u samom vrhu svetske pantomimske scene. Kako njih dvojica nisu bili dovoljno agilni, Žan Bernar Laklot, francuski pantomimičar napisao je nekoliko preporuka kako može da se obeleži Svetski dan pantomime i ponovo pokrenuo ovu inicijativu s mrtve tačke. Jedina tačka neslaganja je bio datum – Žan je želeo da to bude dan kada je Marsel Marso umro – 22. septembar, dok su Ofer i Marko predlagali da se slavi dan rođenja ovog legendarnog umetnika i njihovog učitelja.

Trojica izvanrednih pantomimičara sa velikim međunarodnim iskustvom za sobom lako su se dogovorili da se prvi Svetski dan pantomime obeleži 22. septembra 2011, a da se od ove godine slavi rođendan Marsel Marsoa 22. marta i da se zajedno potpišu kao pokretači ove inicijative koja treba da se nađe i pred Ujedinjenim nacijama odnosno UNESCO-om kako bi ušla i u zvaničan međunarodni kalendar.

U skladu sa ciljevima Svetske organizacije pantomimičara ideja je da Svetski dan pantomime okupi ne samo pantomimičare, već sve one kojima je neverbalna komunkacija preokupacija, umetnički izraz ili sredstvo komunikacije – osobe oštećenog sluha, stručanjaci za neverbalnu komunikaciju, plesači…

Kod nas se Svetski dan pantomime obeležava pokretanjem dva sajta o pantomimi na adresama www.pantomima.rs i www.worldmime.org, redovnim časom pantomime koji će Bojan Mijatović, saradnik Marka Stojanovića i naš najbolji pantomimičar mlađe generacije, održati u školi za decu oštećenog sluha „Radivoj Popović“ u Zemunu, ali i besplatnom radionicom koju će Bojan i Marko zajedno održati u narednih nekoliko dana o čemu ćete biti obavešteni.

Ukoliko i vi želite da se priključite ovoj akciji posetite sajtove Svetske organizacije pantomimičara www.worldmime.org i Beogradskih pantomimičara www.pantomima.rs gde ćete pronaći preporuke kako da to uradite i putem kojih možete da stupite u kontakt sa Markom i Bojanom.

Ovim pute se zahvaljujemo i Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu na popdršci i saradnji koju su Svetska organizacija pantomimičara kojom predsedava Marko Stojanović, ozvaničili i protokolom o saradnji što će dovesti do obogaćivanja programa i posebno pratećih programa Festivala.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Marku Stojanoviću predsedniku Svetske organizacije pantomimičara na president@worldmime.org ili marko@pantomima.rs

Comments are closed.