Неке заблуде о пантомими

Постоје многе заблуде и предрасуде о пантомими које углавном потичу од неинформисаности.

Прво да разрешимо како се пише и изговара реч ”пантомима”. Појединци погрешно кажу ”пантоНиНа” уместо ”пантоМиМа”.

У скоријој прошлости на помен ”пантомиме” помишљало се на уличне забављаче и њихове уличне представе, перформансе и слична догађања која захтевају велики труд, промишљеност и увежбаност и посебан талент за импровизацију и привлачење пажње.

Улична пантомима је веома тешка, али истовремено изванредно искуство за једног глумца, забављача, пантомимичара. То је сложен процес у којем случајном пролазнику, нервозном јапију, жени са цегерима, младићу који жури, девојци која гледа излоге треба да привучете пажњу својим деловањем, својом глумом, пантомимом, представом и не само то већ да је оно што радите толико занимљиво и интригантно да их заустави и натера да направе неколико корака према вама, односно да своју пажњу потпуно усредсреде на вас, али не само то већ да их увуче у причу и задржи неколико минута и не само то већ да их толико обузме да спусте цегер, ташну, пакет, потраже новчаник, изваде нешто новца и ставе вам у шешир, али не ни само то већ да ослободе руке како би вам аплаудирали.

Очигледно је улична пантомима постала претежак начин да се заради новац па се прибегло оним лакшим и бржим, али и бесмисленијим. У последње време улице су преплавиле такозване ”живе статуе” и данас најчешће када кажете некоме ”пантомима” они помисле на те ”живе статуе”, односно људе који су најчешће добро костимирани и нашминкани и који стоје непомично на улици док им не убаците неки новчић у шешир. Кад их платите они начине 3-4 банална покрета и опет се укоче. За тако нешто није потребно ни знање, ни вештина нити таленат већ само физичка издржљивост да стојите непомично под теретом шминке и костима, дакле то није пантомима.

Често се играмо ”пантомиме”, игре у којој без речи, покретима и имитацијама показујемо наслове филмова, серија, песама или друге појмове док остали играчи не погоде тачан наслов или појам. То је изванредна игра која нас подстиче да се на креативан начин користимо невербаном комуникацијом и да је тумачимо, што нам може помоћи и у споразумевању са странцима чији језик не говоримо. Иако је то само игра поједини талентовани ”играчи” умеју да створе и права мала ремек дела пантомимске импровизације која се прикажу и виде само једном.

Као и све друго што раде школовани, увежбани и талентовани људи тако се и права пантомима чини лаком. Али пантомима је све само није лака. Живот пантомимичара подсећа на живот професионалног спортисте, захтева дисциплину и констатан рад и свакодневне готово спортске тренинге.