Школа

Школа пантомиме

Београдска школа пантомиме нема свој стални простор нити редовну наставу. Школа функционише на принципу повремених семинара, који су врло често бесплатни. Студенти глуме, глумци и плесачи се могу пријавити и као волонтери који ће учествовати и помагати токо радионица пантомиме са децом оштећеног слуха, што је такође својеврсна школа, не само пантомиме, већ и комуникације и педагогије.

Почетком 21. века отпочиње са повременим радом и школа пантомиме која је се звала ”Школа пантомиме Марка Стојановића”, да би прерасла у ”MarkoS Art of Mime”, а сада се у јавности појављује под називима ”Београдска школа пантомиме” и ”Школа пантомиме “Музика тишине”” у склопу пројекта обуке младих оштећеног слуха за професионално бављење пантомимом ”Музика тишине” (www.muzikatisine.rs).

МОЛИМО СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ДА НАМ ПОШАЉУ е-ПИСМО на адресу: skola@pantomima.rs

Ко су предавачи?

Поред Марка Стојановића школу води и Бојан Мијатовић, који је дипломирао глуму на Академији лепих уметности и до првих дана својих студија долазио и на часове Сценског покрета других класа што му је омогућавао начин рада Марка Стојановића. Бојан Мијатовић је своју љубав према пантомими и невербалном изразу показао долазећи на све курсеве и семинаре које је држао Марко Стојановић. Његова озбиљност и савесност у раду су довели до стварања великог поверења и веома брзо су Бојан и Марко постали блиски сарадници. Једно време је Бојан радио На Академији лепих уметности и као сарадник на предмету Сценски покрет.

Кратка историја школе

Почетком двехиљадитих дошло је и до веома важног усрета и познанства са Миодрагом Кастратовићем председником плесног клуба ”Младост” из Београда и високим функционером Међународне плесне организације (IDO). Веома брзо познанство прераста у пријатељство које доводи до великог броја заједничких професионалних, креативних и иновативних активности.

На иницијативу и наговор Миодрага Кастратовића оснива се ”Школа пантомиме Марка Стојановића” 22.априла 2002. године, која функционише у просторијама ПК ”Младост” у основној школи ”Скадарлија” у Француској улици број 26.

Тада је школа пантомиме функционисала у оквиру Асоцијације уметности и медија-Помоћ за младе и здравље (www.asocijacija.rs) све до оснивања Светске организације пантомимичара 2004. године након чега је пројекат школе реализован заједнички.

Школа се појављује у јавности и под именом «MarkoS Art of Mime», да би на својој првој годишњици 22.априла 2003. када су у просторијама ПК ”Младост” Марко Стојановић, Бојан Мијатовић и Чедомир Штајн основали неформалну трупу ”Београдски пантомимичари”, променила име у ”Београдска школа пантомиме”.

Много је завршених глумаца, студената глуме, дефектолога, особа различитих занимања и младих оштећеног слуха прошло кроз Београдску школу пантомиме. Неки су били на 2-3 часа, а неки сарађују са Марко и Бојаном и данас.