Beogradski pantomimičari

U teškim finansijskim okolnostima nakon rata 1999.godine, pantomima je sporadično prisutna u profesionalnom životu Marka Stojanovića sve do 2002. godine kada počinje da predaje na Akademiji lepih umetnosti gde pojedini studenti glume pokazuju posebno interesovanje za pantomimu i počinju da sarađuju sa Markom i van nastave.

Posebno su se istakli Bojan Mijatović i Čedomir Štajn sa kojima se osniva i trupa ”Beogradski pantomimičari”.

Bojan Mijatović postaje i student-demonstrator na predmetu Scenski pokret na katedri za glumu ALU, a nakon diplomiranja i zvaničan asistent za predmet scenski pokret.

Čedomir Štajn se nakon zavrpetka studija vraća u rodni Kragujevac gde je i danas stalno zaposlen kao glumac,a povremeno sarađuje sa ”Beogradskim pantomimičarima”.

Početkom dvehiljaditih došlo je i do veoma važnog usreta i poznanstva sa Miodragom Kastratovićem predsednikom plesnog kluba ”Mladost” iz Beograda i visokim funkcionerom Međunarodne plesne organizacije (IDO). Veoma brzo poznanstvo prerasta u prijateljstvo koje dovodi do velikog broja zajedničkih profesionalnih, kreativnih i inovativnih aktivnosti koje su krunisane osnivanjem dveju organizacija 2004. godine – Svetske organizacije pantomimičara (www.worldmime.org) i Karling saveza Srbije i Crne Gore kojeg 2006. nasleđuje Nacionalni savez za karling Srbije (www.karling.rs).

Na inicijativu i nagovor Miodraga Kastratovića osniva se ”Škola pantomime Marka Stojanovića” 22.aprila 2002. godine, koja funkcioniše u prostorijama PK ”Mladost” u osnovnoj školi ”Skadarlija” u Francuskoj ulici broj 26.

Tada je škola pantomime funkcionisala u okviru Asocijacije umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje (www.asocijacija.rs) sve do osnivanja Svetske organizacije pantomimičara 2004. godine nakon čega je projekat škole realizovan zajednički.

Škola se pojavljuje u javnosti i pod imenom «MarkoS Art of Mime», da bi na svojoj prvoj godišnjici 22.aprila 2003. kada su u prostorijama PK ”Mladost” Marko, Bojan i Čeda osnovali neformalnu trupu ”Beogradski pantomimičari”, promenila ime u ”Beogradska škola pantomime”.

Mnogo je završenih glumaca, studenata glume, defektologa, osoba različitih zanimanja i mladih oštećenog sluha prošlo kroz Beogradsku školu pantomime. Neki su bili na 2-3 časa, a neki sarađuju sa Marko i Bojanom i danas.

Nastupi

Od tada do danas Beogradski pantomimičari su imali nekoliko stotina nastupa, pozorišnih, uličnih, humanitarnih, komercijalnih i pre svega promotivnih ili što bi se jezikom marketinga nazvalo – ivent (event).

Sarađivali smo sa mnogim marketinškim agencijama, firmama i organizacijama kao što su Mekenerikson, Egzekjutiv Grup, Spark, Inkognito, LPT Publicis, Brendap, Ran Ekspo, Bitef Art, Hjulit Pakard, Majkrosoft, Gracija, Fajzer, Roš, Bajer, Sauter, Nis Gasprom Njeft, Kompanija Tigar, Porše Srbija, Reno, Seat, Hjundai, Nisan, Volvo, Metalac, Imo centar, Delta siti, Ušće šoping centar, Puma, Saga, Telenor, Orijon telekom, HVB banka, Austroterm, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Ambasada Kraljevine Švedske, Svetsku karling federaciju, Olimpijski komitet Srbije, Srbija Open, Prijatelji dece Srbije, Društvo Srbije za odnose s javnošću, Privredna komora Srbije, Delta Fondacija, Fondacija NJKV Princeze Katarine, Turistička organizacija Beograda, Odbojkaški savez Srbije, Stonoteniski savez Srbije, Karate savez Srbije, Akademija umetnosti Beograd…

O nastupima možete saznati više u ”Galerijama”, a ukoliko želite da sarađujemo na osmišljavanju i realizaciji nastupa za vašu instituciju pošaljite upit na: event@pantomima.rs

Put oko sveta

”Put oko sveta” je predstava koju su samostalno napravili Bojan Mijatović i Čedomir Štajn iz nekoliko vežbi koje su radili na časovima scenskog pokreta i pantomime.

Trajala je više od sat vremena, bila je bez teksta, ali su je pratile onomatopeje tako da ni stilski ni žanrovski nije bila ”čista” pantomima već ”pantomimska lakrdija i grdna zajebancija” kako je stajalo u podnaslovu.

Odigrali su je nekoliko desetina puta u različitim prilikama i prostorima u Beogradu, Kragujevcu, Srbiji…