Škola

Škola pantomime

Beogradska škola pantomime nema svoj stalni prostor niti redovnu nastavu. Škola funkcioniše na principu povremenih seminara, koji su vrlo često besplatni. Studenti glume, glumci i plesači se mogu prijaviti i kao volonteri koji će učestvovati i pomagati toko radionica pantomime sa decom oštećenog sluha, što je takođe svojevrsna škola, ne samo pantomime, već i komunikacije i pedagogije.

Početkom 21. veka otpočinje sa povremenim radom i škola pantomime koja je se zvala ”Škola pantomime Marka Stojanovića”, da bi prerasla u ”MarkoS Art of Mime”, a sada se u javnosti pojavljuje pod nazivima ”Beogradska škola pantomime” i ”Škola pantomime “Muzika tišine”” u sklopu projekta obuke mladih oštećenog sluha za profesionalno bavljenje pantomimom ”Muzika tišine” (www.muzikatisine.rs).

MOLIMO SVE ZAINTERESOVANE DA NAM POŠALJU e-PISMO na adresu: skola@pantomima.rs

Ko su predavači?

Pored Marka Stojanovića školu vodi i Bojan Mijatović, koji je diplomirao glumu na Akademiji lepih umetnosti i do prvih dana svojih studija dolazio i na časove Scenskog pokreta drugih klasa što mu je omogućavao način rada Marka Stojanovića. Bojan Mijatović je svoju ljubav prema pantomimi i neverbalnom izrazu pokazao dolazeći na sve kurseve i seminare koje je držao Marko Stojanović. Njegova ozbiljnost i savesnost u radu su doveli do stvaranja velikog poverenja i veoma brzo su Bojan i Marko postali bliski saradnici. Jedno vreme je Bojan radio Na Akademiji lepih umetnosti i kao saradnik na predmetu Scenski pokret.

Kratka istorija škole

Početkom dvehiljaditih došlo je i do veoma važnog usreta i poznanstva sa Miodragom Kastratovićem predsednikom plesnog kluba ”Mladost” iz Beograda i visokim funkcionerom Međunarodne plesne organizacije (IDO). Veoma brzo poznanstvo prerasta u prijateljstvo koje dovodi do velikog broja zajedničkih profesionalnih, kreativnih i inovativnih aktivnosti.

Na inicijativu i nagovor Miodraga Kastratovića osniva se ”Škola pantomime Marka Stojanovića” 22.aprila 2002. godine, koja funkcioniše u prostorijama PK ”Mladost” u osnovnoj školi ”Skadarlija” u Francuskoj ulici broj 26.

Tada je škola pantomime funkcionisala u okviru Asocijacije umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje (www.asocijacija.rs) sve do osnivanja Svetske organizacije pantomimičara 2004. godine nakon čega je projekat škole realizovan zajednički.

Škola se pojavljuje u javnosti i pod imenom «MarkoS Art of Mime», da bi na svojoj prvoj godišnjici 22.aprila 2003. kada su u prostorijama PK ”Mladost” Marko Stojanović, Bojan Mijatović i Čedomir Štajn osnovali neformalnu trupu ”Beogradski pantomimičari”, promenila ime u ”Beogradska škola pantomime”.

Mnogo je završenih glumaca, studenata glume, defektologa, osoba različitih zanimanja i mladih oštećenog sluha prošlo kroz Beogradsku školu pantomime. Neki su bili na 2-3 časa, a neki sarađuju sa Marko i Bojanom i danas.