Београдски пантомимичари

У тешким финансијским околностима након рата 1999.године, пантомима је спорадично присутна у професионалном животу Марка Стојановића све до 2002. године када почиње да предаје на Академији лепих уметности где поједини студенти глуме показују посебно интересовање за пантомиму и почињу да сарађују са Марком и ван наставе.

Посебно су се истакли Бојан Мијатовић и Чедомир Штајн са којима се оснива и трупа ”Београдски пантомимичари”.

Бојан Мијатовић постаје и студент-демонстратор на предмету Сценски покрет на катедри за глуму АЛУ, а након дипломирања и званичан асистент за предмет сценски покрет.

Чедомир Штајн се након заврпетка студија враћа у родни Крагујевац где је и данас стално запослен као глумац,а повремено сарађује са ”Београдским пантомимичарима”.

Почетком двехиљадитих дошло је и до веома важног усрета и познанства са Миодрагом Кастратовићем председником плесног клуба ”Младост” из Београда и високим функционером Међународне плесне организације (IDO). Веома брзо познанство прераста у пријатељство које доводи до великог броја заједничких професионалних, креативних и иновативних активности које су крунисане оснивањем двеју организација 2004. године – Светске организације пантомимичара (www.worldmime.org) и Карлинг савеза Србије и Црне Горе којег 2006. наслеђује Национални савез за карлинг Србије (www.karling.rs).

На иницијативу и наговор Миодрага Кастратовића оснива се ”Школа пантомиме Марка Стојановића” 22.априла 2002. године, која функционише у просторијама ПК ”Младост” у основној школи ”Скадарлија” у Француској улици број 26.

Тада је школа пантомиме функционисала у оквиру Асоцијације уметности и медија-Помоћ за младе и здравље (www.asocijacija.rs) све до оснивања Светске организације пантомимичара 2004. године након чега је пројекат школе реализован заједнички.

Школа се појављује у јавности и под именом «MarkoS Art of Mime», да би на својој првој годишњици 22.априла 2003. када су у просторијама ПК ”Младост” Марко, Бојан и Чеда основали неформалну трупу ”Београдски пантомимичари”, променила име у ”Београдска школа пантомиме”.

Много је завршених глумаца, студената глуме, дефектолога, особа различитих занимања и младих оштећеног слуха прошло кроз Београдску школу пантомиме. Неки су били на 2-3 часа, а неки сарађују са Марко и Бојаном и данас.

Наступи

Од тада до данас Београдски пантомимичари су имали неколико стотина наступа, позоришних, уличних, хуманитарних, комерцијалних и пре свега промотивних или што би се језиком маркетинга назвало – ивент (event).

Сарађивали смо са многим маркетиншким агенцијама, фирмама и организацијама као што су Мекенериксон, Егзекјутив Груп, Спарк, Инкогнито, ЛПТ Публицис, Брендап, Ран Експо, Битеф Арт, Хјулит Пакард, Мајкрософт, Грација, Фајзер, Рош, Бајер, Саутер, Нис Гаспром Њефт, Компанија Тигар, Порше Србија, Рено, Сеат, Хјундаи, Нисан, Волво, Металац, Имо центар, Делта сити, Ушће шопинг центар, Пума, Сага, Теленор, Оријон телеком, ХВБ банка, Аустротерм, Министарство здравља Републике Србије, Министарство за Косово и Метохију, Амбасада Краљевине Шведске, Светску карлинг федерацију, Олимпијски комитет Србије, Србија Опен, Пријатељи деце Србије, Друштво Србије за односе с јавношћу, Привредна комора Србије, Делта Фондација, Фондација ЊКВ Принцезе Катарине, Туристичка организација Београда, Одбојкашки савез Србије, Стонотениски савез Србије, Карате савез Србије, Академија уметности Београд…

О наступима можете сазнати више у ”Галеријама”, а уколико желите да сарађујемо на осмишљавању и реализацији наступа за вашу институцију пошаљите упит на: event@pantomima.rs

Пут око света

”Пут око света” је представа коју су самостално направили Бојан Мијатовић и Чедомир Штајн из неколико вежби које су радили на часовима сценског покрета и пантомиме.

Трајала је више од сат времена, била је без текста, али су је пратиле ономатопеје тако да ни стилски ни жанровски није била ”чиста” пантомима већ ”пантомимска лакрдија и грдна зајебанција” како је стајало у поднаслову.

Одиграли су је неколико десетина пута у различитим приликама и просторима у Београду, Крагујевцу, Србији…