Музика тишине

„Музика тишине“ је пројекат едукације и оспособљавања младих оштећеног слуха за професионално бављење пантомимом који заједнички реализују Марко Стојановић и Бојан Мијатовић.

Пројекат је проистекао из Марковог рада са децом оштећеног слуха у београдској школи „Стефан Дечански“ односно „Силвије Крањчевић“ како се звала средином деведесетих година.

У тренуцима када није континуирано, већ само периодично сарађивао са школом „Стефан Дечански“ почетком двехиљадидитих, Маркова школа пантомиме је била потпуно бесплатна за децу и младе оштећеног слуха који су повремено долазили на часове, углавном преко Савеза глувих и наглувих Београда.

У то време су сви програми реализовани преко Асоцијације уметности и медија-Помоћ за младе и здравље све до оснивања Светске организације пантомимичара.

Чак и када није интензивно радио са младима оштећеног слуха, Марко је покушавао на различите начине да им помогне и залаже се пре свега за равноправне могућности школовања и запошљавања особа оштећеног слуха.

Управо са том идејом је 2002. разговарао са Миливојем Тодорићем деканом Академије лепих уметности на којој ради, да омогуће бесплатно четворогодишње факултетско образовање на смеру Сликарства за једну особу оштећеног слуха, уколико положи пријемни испит. Захваљујући тој стипендији је млади Владимир Магделинић завршио студије сликарства на АЛУ као најбољи на класи, потом и специјалистичке студије код чувеног сликара Владе Величковића, такође на АЛУ и запослио се као наставник ликовне културе у школи „Стефан Дечански“ из које је потекао.

Пројекат „Музика тишине“ је заживео 2008. године захваљујући Министарству рада и социјалне политике које је финансијски помогло пројекат и помаже га и данас и наравно школи за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“ у Београду, њиховој директорки, наставном кадру и деци.

Веома брзо је настала петоминутна етида „Годови“, проистекла из импровизација на часовима, која је приказана 3.децембнра 2008.године у Центру „Сава“ на централном обележавању Светског дана особа са инвалидитетом којем су присуствовали Председник Републике, Министар културе, Министар рада и социјалне политике, Градоначелник Београда и многи представници владе, дипломатског кора, невалдиног сектора.

Пројекат је добио и подршку Председника Републике, препоруке Министарства рада и социјалне политике и Народне канцеларије Председника Републике, а на различитим конкурсима и финансијску помоћ Министарства културе, Градског секретаријата за културу, Градског секретаријата за спорт и омладину. Пројекат су помогли и Делта Хуманитарни Фонд, Компанија Тигар из Пирота, Орион телеком, часопис Грација односно Атика медиа, компанија „Браћа Тодоровић“ из Ваљева и други.

У 2009.је створена и представа „Дрво живота“ која је учествовала и на фестивалу БИТЕФ у програму „Полифонија“ и на другим фестивалима на којима је сосвајала различита признања док је 2010. добила и признање Града Београда „Звезда града“.

Много је деце прошло кроз радионице пантомиме, али њих осморо је оспособљено за професионално бављење пантомимом и они данас наступају и асистирају Бојану и Марку у даљој реализацији пројекат у школама „Радивој Поповић“ у Земуну и „Бубањски хероји“ у Нишу.

Њих осморо је добило и по лаптоп компјутер на поклон од Заменика градоначелника Београда 2011. године. док су сам пројекат и представа били повод за различите акције и манифестације које су школи Стефан Дечански“ донеле донације у вредности већој од 25000 Евра, пре свих од Делта Хуманитарног Фонда и Фондације ЊКВ Принцезе Катарине.

Од самог почетка пројекта се снима и истоимени документарно-играни филм у режији Миљана Глишића.

Више о пројекту и филму „Музика тишине“ на www.muzikatisine.rs

Фестивал пантомиме за особе оштећеног слуха

У Брну се сваке две године одржава Међународни фестивал пантомиме за особе оштећеног слуха који заједно организују Европски центар за пантомиму глувих из Брна и Чешки савез глувих и наглувих из Прага.

Представа „Дрво живота“ је била позвана да учествује на фестивалу 2009., а Марко и Бојан заједно са глумцима представе да одрже радионицу пантомиме за све учеснике. Припреме су текле одлично, Железнице Србије су обезбедиле бесплатне карте за све путнике, обезбеђен је и новац за смештај и храну, али свега два дана пред пут ступа на снагу препорука Министартсва просвете да ђаци и студенти не полазе на слична путовања због тзв. „Свињског грипа“ и због тога је учешће представе на фестивалу отказано.

Бојан и Марко су отпутовали и одржали веома успешну радионицу пантомиме са великим бројем учесника из разних европских земаља.

Имали су прилику да погледају и велики број представа у којима учествују особе оштећеног слуха и да закључе да је рад наших младих пантомимичара оштећеног слуха на највишем европском нивоу.