Muzika tišine

„Muzika tišine“ je projekat edukacije i osposobljavanja mladih oštećenog sluha za profesionalno bavljenje pantomimom koji zajednički realizuju Marko Stojanović i Bojan Mijatović.

Projekat je proistekao iz Markovog rada sa decom oštećenog sluha u beogradskoj školi „Stefan Dečanski“ odnosno „Silvije Kranjčević“ kako se zvala sredinom devedesetih godina.

U trenucima kada nije kontinuirano, već samo periodično sarađivao sa školom „Stefan Dečanski“ početkom dvehiljadiditih, Markova škola pantomime je bila potpuno besplatna za decu i mlade oštećenog sluha koji su povremeno dolazili na časove, uglavnom preko Saveza gluvih i nagluvih Beograda.

U to vreme su svi programi realizovani preko Asocijacije umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje sve do osnivanja Svetske organizacije pantomimičara.

Čak i kada nije intenzivno radio sa mladima oštećenog sluha, Marko je pokušavao na različite načine da im pomogne i zalaže se pre svega za ravnopravne mogućnosti školovanja i zapošljavanja osoba oštećenog sluha.

Upravo sa tom idejom je 2002. razgovarao sa Milivojem Todorićem dekanom Akademije lepih umetnosti na kojoj radi, da omoguće besplatno četvorogodišnje fakultetsko obrazovanje na smeru Slikarstva za jednu osobu oštećenog sluha, ukoliko položi prijemni ispit. Zahvaljujući toj stipendiji je mladi Vladimir Magdelinić završio studije slikarstva na ALU kao najbolji na klasi, potom i specijalističke studije kod čuvenog slikara Vlade Veličkovića, takođe na ALU i zaposlio se kao nastavnik likovne kulture u školi „Stefan Dečanski“ iz koje je potekao.

Projekat „Muzika tišine“ je zaživeo 2008. godine zahvaljujući Ministarstvu rada i socijalne politike koje je finansijski pomoglo projekat i pomaže ga i danas i naravno školi za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“ u Beogradu, njihovoj direktorki, nastavnom kadru i deci.

Veoma brzo je nastala petominutna etida „Godovi“, proistekla iz improvizacija na časovima, koja je prikazana 3.decembnra 2008.godine u Centru „Sava“ na centralnom obeležavanju Svetskog dana osoba sa invaliditetom kojem su prisustvovali Predsednik Republike, Ministar kulture, Ministar rada i socijalne politike, Gradonačelnik Beograda i mnogi predstavnici vlade, diplomatskog kora, nevaldinog sektora.

Projekat je dobio i podršku Predsednika Republike, preporuke Ministarstva rada i socijalne politike i Narodne kancelarije Predsednika Republike, a na različitim konkursima i finansijsku pomoć Ministarstva kulture, Gradskog sekretarijata za kulturu, Gradskog sekretarijata za sport i omladinu. Projekat su pomogli i Delta Humanitarni Fond, Kompanija Tigar iz Pirota, Orion telekom, časopis Gracija odnosno Atika media, kompanija „Braća Todorović“ iz Valjeva i drugi.

U 2009.je stvorena i predstava „Drvo života“ koja je učestvovala i na festivalu BITEF u programu „Polifonija“ i na drugim festivalima na kojima je sosvajala različita priznanja dok je 2010. dobila i priznanje Grada Beograda „Zvezda grada“.

Mnogo je dece prošlo kroz radionice pantomime, ali njih osmoro je osposobljeno za profesionalno bavljenje pantomimom i oni danas nastupaju i asistiraju Bojanu i Marku u daljoj realizaciji projekat u školama „Radivoj Popović“ u Zemunu i „Bubanjski heroji“ u Nišu.

Njih osmoro je dobilo i po laptop kompjuter na poklon od Zamenika gradonačelnika Beograda 2011. godine. dok su sam projekat i predstava bili povod za različite akcije i manifestacije koje su školi Stefan Dečanski“ donele donacije u vrednosti većoj od 25000 Evra, pre svih od Delta Humanitarnog Fonda i Fondacije NJKV Princeze Katarine.

Od samog početka projekta se snima i istoimeni dokumentarno-igrani film u režiji Miljana Glišića.

Više o projektu i filmu „Muzika tišine“ na www.muzikatisine.rs

Festival pantomime za osobe oštećenog sluha

U Brnu se svake dve godine održava Međunarodni festival pantomime za osobe oštećenog sluha koji zajedno organizuju Evropski centar za pantomimu gluvih iz Brna i Češki savez gluvih i nagluvih iz Praga.

Predstava „Drvo života“ je bila pozvana da učestvuje na festivalu 2009., a Marko i Bojan zajedno sa glumcima predstave da održe radionicu pantomime za sve učesnike. Pripreme su tekle odlično, Železnice Srbije su obezbedile besplatne karte za sve putnike, obezbeđen je i novac za smeštaj i hranu, ali svega dva dana pred put stupa na snagu preporuka Ministartsva prosvete da đaci i studenti ne polaze na slična putovanja zbog tzv. „Svinjskog gripa“ i zbog toga je učešće predstave na festivalu otkazano.

Bojan i Marko su otputovali i održali veoma uspešnu radionicu pantomime sa velikim brojem učesnika iz raznih evropskih zemalja.

Imali su priliku da pogledaju i veliki broj predstava u kojima učestvuju osobe oštećenog sluha i da zaključe da je rad naših mladih pantomimičara oštećenog sluha na najvišem evropskom nivou.